Kopen

Dudok Wonen We willen zoveel mogelijk mensen met een bescheiden inkomen aan een woning in 't Gooi helpen. Hiervoor bieden wij zowel sociale huur als sociale koopwoningen aan. We verkopen de woningen alleen met onze sociale koopproducten Koop Goedkoop en Kopen naar Wens. Daardoor komen deze woningen beschikbaar voor mensen met een bescheiden inkomen. We bedienen hiermee de doelgroep die net te veel verdient voor een sociale huurwoning en te weinig voor een reguliere koopwoning. Ons aanbod koopwoningen vindt u hier.

Door een woning te verkopen, komt er geld beschikbaar. Dit geld gebruiken we bijvoorbeeld om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Hiermee kunnen wij weer andere woningzoekenden aan een woning helpen. Hierdoor kunnen we zoveel mogelijk mensen huisvesten. 

Meest aan ons gevraagd over Kopen

Hoe gaat het in zijn werk als ik mijn Koop Goedkoop woning weer wil verkopen?

U biedt de woning eerst aan Dudok Wonen aan. Dat kunt u doen door dit formulier in te vullen. Kopen wij de woning niet, dan kunt u deze verkopen aan wie u wilt. U verkoopt dan alleen de woning. De grond blijft in erfpacht. De volgende koper profiteert dan opnieuw van de korting op de te betalen vergoeding voor de grond en begint in het eerste jaar opnieuw met 100% korting. De eventuele waardedaling of waardestijging is voor u. U profiteert daardoor zelf van de aangebrachte verbeteringen en eventuele waardestijging. Wil Dudok Wonen toch de woning terugkopen, dan betalen wij de reële marktprijs.

Wat gebeurt er met de erfpacht als de termijn is afgelopen?

Als de eerste 10 jaar voorbij zijn krijgt u geen korting meer op de grondhuur (canon) en betaalt u dus 100%. Dit bedrag wordt jaarlijks alleen nog aangepast aan de inflatie/CPI. Naast het meestijgen van het algemeen prijspeil verandert er dus niks. U wordt niet geconfronteerd met een plotseling hoge stijging. De volgende koper profiteert opnieuw van de korting op de te betalen vergoeding voor de grond en begint in het eerste jaar opnieuw met 100% korting.

De herziening van de grondwaarde is pas na 50 jaar na de eerste verkoop van de woning door Dudok Wonen.

Kan Dudok Wonen iets anders met de grond doen die ik huur bij mijn Koop Goedkoopwoning?

Nee, bij Koop Goedkoop staat in het koopcontract en bijbehorende bepalingen dat je de grond van Dudok Wonen huurt en dat deze geen andere bestemming mag krijgen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je de grond kwijt raakt.

Ik wil mijn Koop GoedKoop woning verkopen

Heeft u uw woning gekocht met de Koop Goedkoop formule en wilt u verhuizen? U leest hieronder meer over de stappen die u moet ondernemen.

Aanbiedplicht Dudok Wonen
Zoals in de akte vermeld staat moet u uw woning eerst te koop aanbieden aan Dudok Wonen. Dit doet u door dit formulier in te vullen of door middel van een ondertekende brief met daarin vermeld het adres en de vraagprijs van uw woning. Indien Dudok Wonen geen gebruik maakt van het recht van terugkoop, kunt u uw woning op de vrije markt verkopen.

De nieuwe koper profiteert net als u destijds van dezelfde ingroeiregeling voor de erfpachtcanon. De maximale korting van 100% geldt alleen voor het jaar van aankoop. Eventueel kunt u hier tijdens uw onderhandelingen met een nieuwe koper rekening mee houden.

Overdracht
Als bijlage bij de brief van Dudok Wonen ontvangt u het formulier artikel 33. Het is van belang dat u dit formulier aanlevert aan de betreffende notaris waar de overdracht plaats vindt.

Tevens vragen wij u ons op de hoogte te houden van de verkoop. Zodra de kopers bekend zijn horen wij dit graag van u, zodat wij ervoor kunnen zorgen dat de canonbetaling voortaan door de nieuwe koper betaald gaat worden en niet meer door u.

Heeft u hier vragen over? Bel gerust met onze afdeling Koop en Vrije Sector Huur via (035) 646 16 00.

Is de vergoeding voor het gebruik van de grond fiscaal aftrekbaar?

Ja, de maandelijks te betalen vergoeding voor de grond (canon) is fiscaal aftrekbaar. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van uw inkomen.

Als ik mijn Koop Goedkoop woning verkoop hoe zit het dan met de erfpacht?

Bij verkoop wordt de woning zonder de grond verkocht. De nieuwe eigenaar krijgt wel weer de korting en betaalt ook pas in het 10e jaar het volledige bedrag aan grondhuur.

Wat is Koop Goedkoop?

Een betaalbare koopwoning in 't Gooi? Dudok Wonen maakt het voor u mogelijk met Koop Goedkoop. U bespaart minimaal 20 procent op de koopsom. U koopt de woning en betaalt een vergoeding voor de grond. Hierop geven wij flinke korting. In het eerste jaar betaalt u zelfs niets! Ga naar het actuele aanbod, bekijk de ervaringen van kopers of bereken uw maandlasten op www.koop-goedkoop.nl 

Berekenen voordeel Koop Goedkoop
Op de website www.koop-goedkoop.nl kunt u zelf bekijken (indicatief) wat uw voordeel is of wat uw maandlasten zijn.

Meer informatie
U kunt de folder Koop goedkoop downloaden. In deze folder vindt u een rekenvoorbeeld en veelgestelde vragen van kopers. Ook kunt u de website www.koop-goedkoop.nl bekijken of maak een vrijblijvende afspraak met onze afdeling Markt via telefoonummer (035) 646 16 00.

Ik wil mijn kopen naar wens woning verkopen. Hoe werkt dat?

Wilt u uw woning verkopen, dan biedt u de woning als eerste aan ons aan. Dat kan door dit formulier in te vullen. Kopen wij uw woning niet, dan kunt u de woning verkopen aan wie u wilt. Willen wij uw woning terugkopen, dan betalen wij u de reële marktprijs van dat moment.

Kan ik de grond van mijn Koop Goedkoop woning kopen?

Bij Koop Goedkoop koop je de opstal en heb je de grond van Dudok Wonen in gebruik. Dudok Wonen verkoopt niet de grond waar de opstal op rust.

Wij vinden het belangrijk dat de woningen na elke verhuizing opnieuw terecht komen bij de doelgroep die wij willen bedienen en die het moeilijk heeft op de reguliere koopmarkt. Daarom begint de korting op de canon (= ‘huur’ van de grond) na een verkoop voor de nieuwe bewoners weer bij 100%. Op deze manier gaan de woningen niet verloren voor de sociale woningvoorraad.

Bij een deel van onze huidige kopers is in het verleden de mogelijkheid tot het bijkopen van de grond contractueel vastgelegd. In die gevallen kunnen we juridisch niet anders dan de grond inderdaad verkopen. Wil je weten of dit bij jou het geval is? Sla de akte erop na of bel ons.

Hoe zit het met erfpacht bij Dudok Wonen?

Als u een Koop Goedkoop woning koopt bij Dudok Wonen koopt u de woning (opstal) en huurt u de grond. Deze juridische constructie heet erfpacht. De grondhuur heet canon.

Kennen alle banken de constructie Koop Goedkoop?

Voor de financiering van onze Koop GoedKoopwoningen zijn voldoende mogelijkheden. Onderstaande hypotheekverstrekkers hypotheekadviseurs hebben hier ervaring mee maar u kunt elke financieeladviseur/bank hiervoor benaderen.

  • De Hypotheekshop
  • SNS Bank
  • Van Bruggen Adviesgroep
  • De Hypotheker
  • De Hypotheekshop
  • Hyppe Hilversum 

Ik wil mijn huurwoning kopen

Kan ik mijn huurwoning kopen?
Veel huurders van Dudok Wonen hebben al een aanbod gehad en daar ook gebruik van gemaakt. Als uw huurwoning voor verkoop is aangewezen, ontvangt u van ons een persoonlijke aanbieding.

Aanbieding ontvangen?
Heeft u ook een aanbod gehad, maar toen niet gekocht? Informeert u dan bij onze afdeling Koop en Vrije Sector Huur naar de mogelijkheden om uw woning alsnog met de aantrekkelijke Kopen naar Wens regeling te kopen.

Nog geen aanbieding ontvangen?
Heeft u nog geen aanbod gehad? Dan is het mogelijk dat u dat aanbod nog krijgt. Natuurlijk verkoopt Dudok Wonen niet alle woningen. We blijven ook gewoon woningen verhuren. Het zou daarom kunnen zijn dat wij redenen hebben om juist uw woning niet te koop aan te bieden.

Vragen?
Mocht u vragen hebben over het kopen van uw eigen huurwoning of een andere woning, bel ons gerust. U kunt ons bereiken via (035) 646 16 00.

Kopen goedkoper dan huren?

Hoe zit dat voor mij?
Wist u dat kopen goedkoper kan zijn dan huren? Helemaal met onze kooparrangementen Koop Goedkoop en Kopen naar Wens. Ook als u niet bij ons huurt, kunt u bij ons een Koop Goedkoop woning kopen. Daarnaast kunnen huurders van Dudok Wonen een aanbod krijgen om hun eigen, of een ander huis in de regio, te kopen. Hieronder leest u daar meer over.

Koop Goedkoop
Met Koop Goedkoop bespaart u minimaal 20 procent op de koopsom. U hoeft geen huurder van Dudok Wonen te zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Op onze www.dudokwonen.nl leest u meer over de mogelijkheden of bekijk ons woningaanbod.

Kopen naar Wens
Als u bij ons huurt, maakt Dudok Wonen het kopen van een huis ook mogelijk met Kopen naar Wens. U betaalt minimaal de helft van de prijs. Het andere deel schiet Dudok Wonen voor en betaalt u terug als u de woning bijvoorbeeld weer verkoopt. Uw maandlasten zijn soms zelfs lager dan bij huur.

Als huurder kunt u van Dudok Wonen een persoonlijke aanbieding krijgen om een woning te kopen met Kopen naar Wens. Dit kan uw eigen huurwoning zijn, maar ook een andere koopwoning in de regio. Meer over Kopen naar Wens leest u hier.

Bereken voordeel
Op de website van Koop Goedkoop en Kopen naar Wens kunt u zelf (indicatief) berekenen wat uw voordeel is of wat uw maandlasten zijn.

Koopaanbod
Klik hier voor ons actuele woningaanbod. Wilt u regelmatig op de hoogte gehouden worden van ons koopaanbod? Meld u dan aan voor onze koopalert.

Wat is Kopen naar Wens?

Kopen naar Wens is er voor huurders van Dudok Wonen. Uw huurwoning in het Gooi kan uw koopwoning worden met Kopen naar Wens (voorheen Sociale Koop). Uw woonlasten houdt u laag, soms zelfs lager dan bij een sociale huurwoning. Afhankelijk van uw inkomen betaalt u een deel van de koopprijs, met een minimum van 50 procent. Het resterende bedrag betaalt u terug als u de woning weer verkoopt.

Hoe werkt Kopen naar Wens?

Als uw huurwoning voor verkoop is aangewezen kunt u als huurder van ons een brief ontvangen om uw eigen huurhuis in het Gooi te kopen voor een deel van de koopprijs. De hoogte van de instap is afhankelijk van uw inkomen, u betaalt minimaal 50 procent van de koopprijs. De hoogte van de instap is gebaseerd op de normen van de Nationale Hypotheek Garantie die aangeven hoeveel u mag lenen op basis van uw inkomen. Voor de aankoop van uw woning sluit u een hypotheek af bij een bank. Het gedeelte dat u niet betaalt, hoeft u pas te betalen als u uw woning weer verkoopt. Ook kunt u tussentijds bijkopen. Zelfs tot 100%.

Volledige zeggenschap
U heeft volledige zeggenschap over uw woning, inclusief de grond. U bent dus ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw woning. U profiteert dan zelf van mogelijke waardestijging van uw woning. De winst is voor u.

Woning verkopen?

Wilt u uw woning verkopen, dan biedt u de woning als eerste aan ons aan. Dat kan door dit formulier in te vullen. Kopen wij uw woning niet, dan kunt u de woning verkopen aan wie u wilt. Willen wij uw woning terugkopen, dan betalen wij u de reële marktprijs van dat moment.

Indicatie van uw maandlasten berekenen?
Bezoek dan www.kopennaarwens.nl Voor een exacte berekening kunt u terecht bij een bank of financieel adviseur. Ook kunt u telefonisch advies vragen over Kopen naar Wens bij Vereniging Eigen Huis, de onafhankelijke consumentenorganisatie voor huiseigenaren. Maakt u gebruik van Kopen naar Wens, dan betalen wij het eerste jaar lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis.

Vragen?
Heeft u vragen, onze medewerkers van de afdeling Koop en Vrije Sector Huur helpen u graag. U kunt ze bereiken via (035) 646 16 00, of koopwoning@dudokwonen.nl.

Als ik mijn woning uitbouw, betaal ik dan meer erfpacht?

Nee, het erfpacht bedrag staat volledig los van het huis en is uitsluitend verschuldigd over de waarde van de grond. Deze wordt uitsluitend jaarlijks aangepast aan de inflatie/CPI en pas na 50 jaar herzien. Een tussentijdse aanpassing is niet mogelijk.

 

Waar vind ik het koopaanbod van Dudok Wonen?

Op de pagina Ik zoek een woning vindt u het woningaanbod van Dudok Wonen.

Waarom verkoopt Dudok Wonen woningen?

We willen zoveel mogelijk mensen met een bescheiden inkomen aan een woning in 't Gooi helpen. Hiervoor bieden wij zowel sociale huur als sociale koopwoningen aan. We verkopen de woningen alleen met onze sociale koopproducten Koop Goedkoop en Kopen naar Wens. Daardoor komen deze woningen beschikbaar voor mensen met een bescheiden inkomen. We bedienen hiermee de doelgroep die net te veel verdient voor een sociale huurwoning en te weinig voor een reguliere koopwoning.

Door een woning te verkopen, komt er geld beschikbaar. Dit geld gebruiken we bijvoorbeeld om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Hiermee kunnen wij weer andere woningzoekenden aan een woning helpen. Hierdoor kunnen we zoveel mogelijk mensen huisvesten.

Meer vragen over dit onderwerp (13)

Vertalen / Translate