energiebesparing

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn flink gestegen. Hierdoor heeft u waarschijnlijk te maken met een hoge energierekening. Misschien hebt u nu nog geen last van de hoge energieprijzen, maar maakt u zich wel zorgen over de toekomst. Wij kunnen de situatie niet voor u oplossen, maar we kunnen u wel proberen te helpen. Daarom geven we tips om uw gas- en energieverbruik te verminderen. Zo kunt u snel geld besparen. Komt u toch in de problemen, neem dan contact met ons op. We willen u helpen en denken graag met u mee.

Veel gevraagd over energiebesparing

Wat kunt u zelf doen om energie te besparen?

Algemeen

Jouw energieleverancier laat maandelijks zien wat je verbruikt. Ook kun je gebruik maken van slimme thermostaten, slimme meters of apps. Of elke dag de meterstanden opschrijven. Hoe meer zicht je hebt op je eigen verbruik, hoe makkelijker je kunt besparen.

Slim verwarmen

  • Verwarm vooral jezelf. Trek daarom eerst een trui en warme sokken aan en pak desnoods een deken. Daarna kun je beslissen of je de verwarming omhoog zet.
  • Probeer ook regelmatig te bewegen. Hierdoor warm je op. Ben je sowieso actief bezig, zet dan gerust de thermostaat lager.
  • Verwarm alleen de kamers waar jij bent of waar jij en jouw huisgenoten zijn. Houd de deuren gesloten.
  • Ongeveer een uur voordat je naar bed gaat, zet je de thermostaat op 15 graden. Maak het niet kouder, anders duurt het lang voordat de woning ’s morgens weer op temperatuur is en dat kost juist extra energie.
  • Heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het de volgende dag te lang voor je huis is opgewarmd.
  • Ga je ’s ochtends meteen naar je werk? Kies er dan voor jouw verwarming pas ’s avonds na thuiskomst weer aan te zetten.
  • Kom je thuis, verwarm dan je woning in stapjes zodat de cv-installatie niet opeens heel hard moet werken. Pas als je ’s avonds rustig op de bank gaat zitten, moet de woonkamer lekker op temperatuur zijn.
  • Doe ’s avonds de gordijnen dicht om de warmte binnen te houden. Hangen ze voor de radiator? Maak ze dan korter, anders kan de warmte niet goed de kamer in.
  • Maak kieren rond ramen en buitendeuren dicht met zelfklevend tochtband of met tochtstrips. Doe dit niet onder binnendeuren. Daar is een kier nodig voor ventilatie.
  • Plaats radiatorfolie tussen de buitenmuur en de radiator. Zo gaat meer warmte naar binnen.
  • Heb je een radiator met twee of drie platen? Met een radiatorventilator onder de radiator blaas je de warmte aangenaam de kamer in.
  • Houd kou van buiten tegen met een brievenbusborstel. 
  • Blijf wel goed ventileren, om schimmelvorming tegen te gaan. Als je ventileert, komt er verse lucht in de woning en wordt vochtige lucht afgevoerd. Bovendien verwarmt droge lucht sneller dan vochtige lucht. Ventileren is dus gezonder en bespaar je geld. Zet ook in de winter de ventilatieroosters open, of de ramen op een kier. Ook bij een lage buitentemperatuur is het belangrijk om liefst 24 uur per dag te ventileren en zeker een keer per dag de slaapkamers te luchten.
  • Infrarood panelen kunnen een energiezuinige keuze zijn als bijverwarming op een bepaalde plek (bijvoorbeeld de zithoek), of in ruimtes die je kort of weinig gebruikt (bijvoorbeeld de badkamer of een werkplek op zolder die je verder niet verwarmt).

Zuinig met stroom

  • Zet apparaten helemaal uit als je die niet gebruikt, bijvoorbeeld door de stekker uit het stopcontact te halen of door een stand-bykiller te gebruiken. Een TV die twintig uur in stand-by staat, gebruikt net zoveel stroom als een TV die vier uur aan staat.
  • Vervang gloeilampen en halogeenlampen want die vreten energie. Gebruik zuinige led lampen. En doe alleen de lampen aan in de ruimte waar je bent.
  • Was op lage temperaturen, vaak is 30 °C genoeg om de was schoon te krijgen. En zorg ervoor dat de wasmachine helemaal vol zit.
  • Kook slim! Doe de deksel op de pan en het is meestal voldoende om aardappels of groenten met een klein beetje (warm) water op te zetten.
  • Toe aan een nieuw apparaat? Ga voor het zuinigste model. Een koelkast met label A+ gebruikt meer stroom dan een koelkast met label A+++. Een energiezuinig apparaat is misschien duurder, maar bespaart elk jaar geld.
  • Douche kouder, korter en minder. Ook kun je een waterbesparende douchekop plaatsen. Die laat minder water door zonder dat je daar iets van merkt.
  • Plaats waterbesparende ringetjes in kraankoppen van de gootsteen of wastafels. Hiermee bespaar je al snel zo'n 50% water.
    Deze waterbesparende ringetjes zijn te koop bij een bouwmarkt.

Meer tips op:

Wat doet Dudok Wonen om energie te besparen?

Algemeen

  • Hulp bieden bij het betalen van de huur

Het kan zijn dat u in de problemen komt door de hogere energieprijzen. Het wordt misschien lastig om uw rekeningen en uw huur te betalen. Laat dat ons zo snel mogelijk weten. We willen voorkomen dat u in de financiële problemen komt. Wij kunnen dan samen met u naar een oplossing zoeken. Dat kan bijvoorbeeld een betalingsregeling zijn. De grote problemen volgen juist bij de mensen die niet om hulp vragen. Maak een afspraak en kom langs bij ons op kantoor. Bespreekt u dit liever bij u thuis? Dan komen wij naar u toe.

Meer informatie over het betalen van de huur, vindt u hier

  • Woningen isoleren

Het verwarmen van je huis is de grootste kostenpost op je energierekening. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder je de verwarming hoeft aan te zetten. Wij zetten alles op alles om zo snel mogelijk onze woningen te isoleren en dus ook energiezuiniger te maken. Maar dit kost tijd. Gemiddeld heeft een corporatiewoning energielabel B, maar er zijn ook nog steeds woningen met lagere labels (EFG-labels). Die gaan we met voorrang aanpakken. U wordt geïnformeerd wanneer uw woning aan de beurt is.

  • Zonnepanelen en ledverlichting

Waar het kan leggen we zonnepanelen aan. Zo kunt u geld besparen op uw energierekening. We zijn ook bezig met het plaatsen van ledverlichting in de gemeenschappelijke ruimtes. Dit zorgt ook voor een kostenbesparing.

Wat doet de overheid om te helpen bij je energierekening?

Algemeen

Er zijn verschillende maatregelen, regelingen en organisaties die helpen en informeren over energiebesparing:

  • Prijsplafond eigen aansluiting 2023
    Het prijsplafond is de maximale prijs die u betaalt voor uw stroom, warmte en gas. Dat heeft de overheid bedacht. Met het prijsplafond wil de overheid u beschermen als de prijzen voor gas, warmte en stroom verder blijven stijgen

Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub. Dit is tot een verbruik van 1.200 kuub per jaar. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief € 0,40 per KWh tot een verbruik van 2.900 kWh. Verbruikt u meer gas of elektriciteit, dan betaalt u een hoger tarief. Let op: in de winter mag u meer gas verbruiken dan in de zomer. U kunt dat niet zelf bepalen.

Ons advies

- Check bij uw energieleverancier in welke maand u de jaarafrekening krijgt.

- Check daarna wat u mag verbruiken voor gas, warmte of stroom totdat u de jaarafrekening krijgt. En wat u mag verbruiken ná de jaarafrekening

  • EnergieKlusser in Hilversum
    Heeft u een inkomen tot 130 procent van het wettelijk sociaal minimum? Dan is er voor u de EnergieKlusser aan huis. Die kijkt samen met u naar manieren om bij u thuis energie te besparen. Tips en energiebesparende producten die hierbij nodig zijn, krijgt u gratis. Welke producten dit zijn, is per woning verschillend. De EnergieKlusser spreekt met u af wanneer die de spullen installeert. Kijk op: hilversum.nl/energieklusser.
  • Energiebuddy en -klusser in Gooise Meren
    Woont u in Naarden, Bussum, Muiden of Muiderberg? Heeft u weinig inkomen (tot 130 procent van het sociaal minimum)? En woont u in een matig geïsoleerde woning (energielabel D, E, F of G)?  Dan kunt u gratis hulp krijgen van de energiebuddy en -klusser. Die geeft u tips op maat om energie te besparen en kijkt samen met u wat er gratis verbeterd kan worden. Vervolgens installeert de energieklusser zonder kosten deze energiebesparende producten. Dat kan het vervangen van een oude koelkast zijn. Meer weten? Mail naar energiebuddy@wattnu.org.
  • Witgoedregeling
    Huishoudens met een minimum inkomen kunnen een toeslag krijgen voor aanschaf van een wasmachine en/of koelkast.

Meer info: Hilversum

Meer info: Gooise Meren

  • Milieu Centraal en Nibud
    Milieu Centraal heeft veel tips en tools die u helpen, waaronder een vergelijker en een bespaartest. Op de website van het Nibud staat precies hoeveel elektriciteit en gas mensen gemiddeld gebruiken. Hier staat ook wat het gebruik van apparaten kost.

Kunt u uw rekeningen niet meer betalen?

Algemeen

Schaam u niet, vraag hulp

Kunt u uw rekeningen niet betalen? Of bent u daar bang voor? Schakel zo snel mogelijk hulp in. Want hoe langer u wacht, hoe groter de schulden en hoe moeilijker het is ze op te lossen. Neem contact op met:

  • Dudok Wonen, als u niet op tijd uw huur kunt betalen.
  • SchuldHulpMaatje: er staan gecertificeerde SchuldHulpMaatjes voor u klaar als u geldvragen, geldzorgen of schulden heeft. Kijk op: www.uitdeschulden.nu/schuldhulp-in-hilversum.
  • Uw gemeente:

- Het team schuldhulpverlening van Hilversum helpt u graag op weg om weer grip te krijgen op uw geld met gratis tips en begeleiding. Bel (035) 629 21 50 (maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur), mail schuldhulpverlening@hilversum.nl of vul het formulier in op hilversum.nl/geldzorgen.

- Ook Gooise Meren biedt hulp. Heeft u schulden? Meld uw situatie door het vragen van ondersteuning bij de gemeente. Heeft u geldzorgen of mist u wel eens een betaling? De budgetcoaches van de gemeente helpen u grip te krijgen op uw financiën. Kijk op www.gooisemeren.nl/uitkering-werk-en-bijstand/hulp-bij-schulden of bel (035) 207 00 00.

Hoe bespaar ik energie door te ventileren?

Algemeen

Veel mensen denken dat niet ventileren stookkosten bespaart. Het tegendeel is waar. Door weinig of geen ventilatie wordt de woning wel warm, maar ook vochtig. Deze lucht bevat meer waterdamp. Als u niet ventileert, krijgt u steeds meer van deze waterdamp in uw huis, want het vindt geen weg naar buiten. ’s Nachts, als de temperatuur daalt, slaat de waterdamp neer op de muren of uw meubilair. Dit vocht is weer veel moeilijker op te warmen, waardoor dit ’s morgens langer duurt en het dus juist meer stookkosten met zich mee brengt.