Bewoners van het gebouw aan Den Ool geïnformeerd tijdens bewonersavond

Januari start duurzaam herstelwerk woningen Den Ool

De bewoners van de woningen aan Den Ool in Hilversum kunnen weer normaal gebruikmaken van hun galerij en begin volgend jaar (na het versterken) van hun balkons. Dat is verteld tijdens de bewonersavond op 19 september. In januari 2020 starten de herstelwerkzaamheden. Gekozen is voor een duurzame aanpak, waarbij de overlast minimaal is. De werkzaamheden duren ongeveer acht weken.

Complexe situatie

Al enige tijd onderzoekt Dudok Wonen het gebouw aan Den Ool in Hilversum. Na verschillende controles en onderzoeken werd in december 2018 bekend dat veel balkons en de galerijen niet veilig genoeg waren. Bewoners werden geïnformeerd en er volgden maatregelen: de balkons konden niet meer worden gebruikt en de galerijen beperkt (maximaal 4 personen tegelijk). Ook werden de balkons en galerijen onderstempeld. In de periode die volgde deed Dudok Wonen onderzoek naar wat er precies aan de hand was. Dat was ingewikkelder dan verwacht: het gebouw bleek een complexe bouwconstructie te hebben. Bewoners werden via brieven en persoonlijk contact op de hoogte gehouden en kregen compensatie in de vorm van een huurkorting.

Wat is er aan de hand?

Het gebouw aan Den Ool is constructief ingewikkelder en complexer dan andere gebouwen, zoals die aan de Erfgooierstraat en De Kupstraat. Ook het ontbreken van goede bouwtekeningen heeft het er niet makkelijker op gemaakt. Alles bij elkaar was het lastig alle informatie compleet te krijgen om het noodzakelijke rekenwerk te kunnen voltooien. Dat is uiteindelijk wel gelukt. Gebleken is dat de wapening in de balkonvloeren deels te laag ligt. Ook is zogenaamde putcorrosie aangetroffen: het staal in de vloeren is door aanwezigheid van chloriden zwak geworden.

Hoe wordt het opgelost?

Dudok Wonen vindt het belangrijk dat het herstel duurzaam en zonder veel overlast gebeurt. Met andere woorden: na het versterken moet het pand weer tientallen jaren meegaan en bewoners moeten zo min mogelijk overlast ervaren van de herstelwerkzaamheden. Specialist op dit vakgebied is Vogel B.V. in Zwijndrecht. Tijdens de bewonersavond heeft Lennart Mulder, directeur Vogel, uitgebreid toegelicht hoe zijn mensen vanaf januari te werk zullen gaan. Door het hele gebouw wordt de betonnen vloeren verstevigd met een zogenaamde carbonstaaf. Om dit te kunnen doen worden van buitenaf gaten van zo’n twee centimeter uitgeslepen. De overlast voor bewoners is minimaal: er is geen sprake van hard boren en of vrijkomend stof. In januari starten de werkzaamheden en de verwachting is dat het werk binnen acht weken is afgerond. Bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden in hun woningen blijven. De balkons mogen pas weer gebruikt worden als alle werkzaamheden zijn afgerond. De galerij kan al wel weer normaal worden gebruikt.

Kritiek en opluchting

De bewoners lieten zich tijdens de avond kritisch uit over de afgelopen maanden en dan met name de wijze waarop zij zijn geïnformeerd. Dudok Wonen heeft aangegeven dit signaal serieus te nemen en denkt na over hoe zij bewoners een volgende keer kan informeren en betrekken. Er was ook opluchting bij de bewoners: de gekozen aanpak, met minimale overlast, was voor velen een pak van het hart. Ook was er, na de uitgebreide toelichting over alle onderzoeken en complexiteit, begrip voor het feit dat het niet van de ene op de andere dag kon worden opgelost.

Vertalen / Translate