Ontdek het icoon Politiepost: 'Het doet met z'n royale dak en grote schoorsteen dramatisch aan'

Hilversum viert 100 jaar Dudok in Hilversum. Omdat wij de trotse eigenaar zijn van ruim 1350 door W.M. Dudok ontworpen woningen delen wij graag de filmpjes van onze prachtige Dudok iconen. Dit keer de voormalige politiepost aan de Kleine Drift in Hilversum. 

'Over het Spoor' was in 1915 een probleemwijk. Hoog tijd dus dat daar politietoezicht kwam, liet een groot aantal buurtbewoners per brief weten aan de burgemeester van Hilversum. In die tijd hadden nog weinig mensen een telefoon, waardoor de politie dichtbij te bereiken moest zijn als er iets aan de hand was. Daarbij kon met de politiepost 'in deze uitermate leelijke buurt althans een begin worden gemaakt met de verbetering van de bebouwing'. Het functionele gebouwtje werd met veel aandacht voor detail door Dudok ontworpen. Het politiebureau, met twee cellen, kwam er in 1919. Dudok ontwierp een gebouw in de stijl van de Amsterdamse School. Het doet met zijn royale dakpannen-dak en groot uitgevallen schoorsteen dramatisch aan, maar het valt ook goed op. Een markant detail is het deurkozijn in de vorm van een parabool en de deur met visgraatmotief. Bijzonder is ook de plint langs de buitenmuren, die de gevel doorbreekt en is te gebruiken als zitbankje. Het strenge gebouwtje krijgt daardoor een wat vriendelijker karakter. Na 1934 werd het pand een woonhuis. In 2010-2011 restaureerde Dudok Wonen het huisje, zodat het nu als bedrijfsruimte dienst kan doen.

100 jaar Dudok

Het is honderd jaar geleden dat Willem Marinus Dudok in dienst kwam bij de gemeente Hilversum. Ter ere van zijn werk en leven staat Hilversum een jaar lang stil bij de befaamde architect. Kijk voor meer info hierover op www.dudok100jaar.nl

Vertalen / Translate