Ontdek icoon de Nienke van Hichtumschool: ‘Door de laagbouw is het heel toegankelijk voor kinderen’

Hilversum viert 100 jaar Dudok in Hilversum. Omdat wij de trotse eigenaar zijn van ruim 1350 door W.M. Dudok ontworpen woningen delen wij graag de filmpjes van onze prachtige Dudok iconen. Dit keer de Nienke van Hichtumschool aan de Jan Blankenlaan in Hilversum.

In de Jan Blankenlaan draait alles om de door Willem Marinus Dudok ontworpen Nienke van Hichtumschool uit 1930. Met zijn open plein en enorm vrolijke kleuren omarmt dit schoolgebouw de straat. Het lage langwerpige gebouw heeft een opvallende erker met ramen tot bijna op de grond, zodat de kleuters naar buiten konden kijken. Het gebouw is inmiddels een Rijksmonument.

De school werd vernoemd naar de kinderboekenschrijfster die haar laatste jaren in de Bloemenbuurt woonde. Omdat Dudok in de toren van de school nestkasten had ontworpen, heette de kleuterschool in de volksmond al snel de Duivenschool.

100 jaar Dudok

Het is honderd jaar geleden dat Willem Marinus Dudok in dienst kwam bij de gemeente Hilversum. Ter ere van zijn werk en leven staat Hilversum een jaar lang stil bij de befaamde architect. Kijk voor meer info hierover op www.dudok100jaar.nl

Vertalen / Translate