Slaapkamerleegstand

De strijd om de ruimte is heviger dan ooit. We hebben in Nederland altijd ruimte bijgemaakt en zijn daar altijd slim mee omgegaan. Maar vanuit een naïeve gedachte dat Nederland ruimtelijk klaar was heeft de rijksoverheid de regie op de ruimte losgelaten. Het gevolg daarvan is een enorme strijd tussen natuur, landbouw en wonen. Bouwen, bouwen, bouwen. Als een mantra klinkt dat in de bijna dagelijkse berichtgeving door. Naar mijn gevoel is dit echter niet de enige oplossing.

65 m2 woonoppervlak

Zo zijn wij in de loop der jaren gewend geraakt aan een individueel woonoppervlak van gemiddeld 65 vierkante meter. Voor een goed begrip, dat was honderd jaar geleden nog acht vierkante meter. In Engeland is dat momenteel gemiddeld veertig vierkante meter en onze oosterburen hebben aan gemiddeld 45 vierkante meter voldoende. Kortom, we wonen relatief groot maar er is simpelweg geen ruimte om de komende generatie ook gemiddeld 65 vierkante meter aan individuele woonruimte te bieden.

Verkavelen van eengezinswoningen

Dus moeten we gaan accepteren dat we niet groter kunnen wonen. Dat is niet erg. In woningen van 60 vierkante meter kun je namelijk heel gelukkig zijn. Als we dat beseffen liggen er behalve in het bouwen van meer kleinere woningen ook kansen in de bestaande voorraad. Sinds het besluit om bejaardenhuizen te sluiten en ouderen in hun eigen grote huis oud laten worden, kent ons land een enorme slaapkamerleegstand. Het is momenteel de grootste vastgoedleegstand die we hebben. Een Eindhovense corporatie is daarom bezig met het verkavelen van een gezinswoning. Een woning van 180 vierkante meter kan uitstekend twee woningen van negentig of drie van zestig vierkante meter worden. Zeker wanneer je de woning toch volledig moet verduurzamen is dit iets dat we de komende jaren grootschaliger gaan zien.

Openbaar vervoer

Maar ook fors investeren in openbaar vervoer is een oplossing. Op het moment dat er betere openbaar vervoerverbindingen zijn, kan het wonen meer over het land worden verspreid. Niet iedereen hoeft zich dan nog in de randstad te vestigen. Nu al zie je mensen die bijvoorbeeld in Zwolle wonen en in Amsterdam werken. En we zullen er niet aan ontkomen om op sommige plekken landbouwgrond om te katten naar woningbouw. Kortom, er is niet één oplossing die het woningtekort in één klap gaat oplossen. Niet voor niks leiden meerdere wegen naar Rome. Alleen moeten we nu onderhand wel op weg gáán.

Harro Zanting
Directeur bestuurder Dudok Wonen