Dudok Wonen levert de Orchidee in Hilversum op

Wonen in verduurzaamd cultureel erfgoed

Donderdag 3 december is het monument de Orchidee in Hilversum officieel opgeleverd en klaar voor verhuur. Dudok Wonen heeft het gemeentelijk ziekenhuis gerenoveerd, verduurzaamd en gerevitaliseerd mét behoud van originele stijlkenmerken. Ook is een deel gesloopt en vervangen door nieuwbouw. In totaal zijn er 30 sociale huurappartementen en alle woningen hebben energielabel A++. Met de oplevering opent ook de expositie over dit duurzame project bij Vonk in de Wijk. Directeur-bestuurder Harro Zanting leverde samen met wethouder Bart Heller het project op. Van het project is een filmpje gemaakt en goed in beeld gebracht hoe het er nu uitziet. Bekijk het hier.

De Orchidee is sinds 2010 een officieel monument. Het behouden van de originele stijlkenmerken was dan ook belangrijk voor Dudok Wonen. Daarnaast is een later aangebouwd deel van het pand gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Duurzaamheid speelde ook een grote rol in het project: de Orchidee is volledig gasloos, iedere woning heeft een warmtepomp, op het nieuwbouwgedeelte liggen zonnepanelen en alle woningen hebben label A++. De combinatie van een hoge duurzaamheidsdoelstelling en een gerenoveerd gemeentelijk monument maakt dit project bijzonder. ‘De Orchidee is een van de eerste duurzaam gerenoveerde monumenten in Hilversum dat van het gas af is. Dat juich ik zeer toe! En ook nog sociale woningbouw, dat maakt dit project heel bijzonder’, aldus Wethouder Bart Heller tijdens de oplevering.

Vier gebouwen met verschillende type woningen

De Orchidee bestaat nu uit vier gebouwen. Op die manier kan de woningcorporatie verschillende behoeften bedienen. ‘Ik ben trots dat we dit project na 9 jaar op kunnen leveren! De nieuwbouw- en renovatiewerkzaamheden zijn gerealiseerd door Aalberts Bouw. We gaan tweekamerappartementen, grondgebonden tweekamerwoningen en studio’s verhuren. Een aantal woningen heeft een frans balkon en een aantal woningen heeft een kleine tuin. Ook verhuren we zes tweekamerappartementen aan een maatschappelijke instelling voor begeleid wonen’, vertelt Harro Zanting, directeur-bestuurder van Dudok Wonen.

Expositie bij Vonk in de Wijk

Met de oplevering van de Orchidee geeft Dudok Wonen ook aandacht aan de expositie over het project en duurzaamheid. Wanneer de expositie -bij Vonk in de Wijk in de oude Philipswinkel te bezichtigen is, is nog onduidelijk. De officiële data zijn afhankelijk van de maatregelen vanuit het RIVM. Zodra er meer bekend is, wordt dit gepubliceerd op www.vonkindewijk.nl en www.dudokwonen.nl.

Dudok Wonen heeft de Orchidee in beeld gebracht middels een video over het hele project. Deze is hier te zien: https://youtu.be/EuEChX-HyGg.