Slokker Vastgroep, Het Gooi en Omstreken en Dudok Wonen ontwikkelen 90 betaalbare circulaire houten woningen op Brediusterrein Muiden

Dinsdag 5 juli heeft wethouder Alexander Luijten samen met Arjan de Vries van Slokker Vastgoed de koop- en realisatieovereenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van negentig woningen op het Brediusterrein in Muiden. Het winnende plan (‘De Wandeling’) heeft als thema ‘samen gezond, gelukkig en betaalbaar wonen’ en is een ontwikkeling van Slokker Vastgoed in samenwerking met woningcorporaties Het Gooi en Omstreken en Dudok Wonen. Het is het eerste plan in Gooise Meren voor betaalbare woningen waarbij circulaire houtbouw wordt toegepast.

Kwalitatief hoogwaardige plan voor 90 betaalbare en duurzame woningen

Door de gemeente Gooise Meren is een tender uitgeschreven om tot een kwalitatief hoogwaardige invulling te komen van het Brediusterrein, gelegen tussen de sportvelden en De Krijgsman.

De gemeente wil hiermee 90 betaalbare, duurzame huur- en koopwoningen realiseren aansluitend op de regionale behoefte. Het plan De Wandeling van Slokker Vastgoed heeft de hoogste score behaald op kwaliteit. “Opvallend in het plan van Slokker Vastgoed is de excellente uitwerking van het thema sociale cohesie alsmede de prachtige uitwerking van de circulaire architectuur”, volgens wethouder Alexander Luijten.

De Wandeling: samen gezond, gelukkig en betaalbaar wonen

De Wandeling is gebaseerd op drie fundamenten:

-                Een sterke sociale cohesie waar ontmoeten en bewegen centraal staat;

-                Een plan met een minimale CO2 voetafdruk door het circulair bouwen in hout;

-                Een ontwikkeling die ruimte biedt aan de natuur: aandacht voor water, biodiversiteit en alle gebruikers van deze natuur: mens én dier.

Verbinding en ontmoeting in de buurt

Door de betrokkenheid van omgevingspsycholoog Joren van Dijk is sociale cohesie verweven in ons plan. Alle ontwerpkeuzes zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Ontmoeten en bewegen wordt met De Wandeling maximaal gestimuleerd”, volgens  Arjan de Vries, directeur Slokker Vastgoed Huizen.

Eerste plan in Gooise Meren voor betaalbare circulaire houten woningbouw

Alle woningen zijn gebaseerd op het CoCo Wood concept: het circulaire houten woonconcept van Slokker Vastgoed dat zij realiseert met haar partner Ekowood. Het casco is volledig van hout en de gevels van de verschillende blokken bestaan uit een circulaire stenen plint met daarboven een houten gevelbekleding in bamboe of grenen. Volgens de woningcorporaties Het Gooi en Omstreken en Dudok Wonen hebben de woningen niet alleen een zeer lage CO2 footprint, maar zijn de woningen ook eens demontabel én gewoon prettig en gezond om in te wonen. Het Gooi en Omstreken en Dudok Wonen nemen samen 65 woningen af, waarvan 50 in de sociale huur en 15 in de middenhuur. De overige 25 woningen zijn koopwoningen.

Historische serpentinevijver

Het plan is integraal ontworpen door partijen die circulair bouwen als vanzelfsprekend zien. Architectuur Maken is verantwoordelijk voor het woningontwerp en Arcadis voor het ontwerp van de openbare ruimte. “De gebouwen staan als monolieten in het landschap. Het landschap is als een groene deken om de gebouwen vormgegeven. De historische serpentinevijver uit het Muiderbos is teruggebracht in ons plan. Deze heeft ruimte om buiten haar oevers te treden om hevige regenval op te vangen.”, aldus Ferry in ’t Veld (architect en eigenaar Architectuur Maken).

Voorrang en oplevering

Inwoners die een sociale huurwoning in Gooise Meren achterlaten krijgen voorrang bij de koop van een woning of huur van een middendure woning. De verkoop van de koopwoningen start naar verwachting begin 2023. De verwachte oplevering zal in 2025 zijn.

Op de hoogte blijven? Meldt u aan op: www.brediusmuiden.nl