Cultureel erfgoed

Dudok Wonen doet haar naam eer aan. Wij zijn trotse bezitter van 1350 woningen die zijn ontworpen door Willem Marinus Dudok in de periode 1915-1956. Daarnaast bezitten we gebouwen van de hand van diverse andere gerenommeerde architecten. Tien van deze gebouwen zijn van dermate architectonische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische betekenis dat we ze hebben uitgeroepen tot iconen van Dudok Wonen. Veel gerestaureerde en vernieuwde werken van W.M. Dudok en zijn tijdgenoten zijn in de wijk Liebergen te zien middels de ANWB  Jong Dudok Wandelroute.

Architect Dudok

Architect Dudok werd in 1915 directeur Publieke Werken in de gemeente Hilversum waar hij verantwoordelijk was voor de architectuur voor de stedenbouwkundige samenhang. Naast zijn baan bij de gemeente had Dudok ook een eigen architectenbureau. Eind jaren twintig werd hij aangesteld als gemeentearchitect van Hilversum. In Hilversum bouwde hij onder andere het nieuwe raadhuis, vier scholen, een groot aantal woningcomplexen, het ontwerp van de Noorderbegraafplaats en een viaduct. In 1954 ging Dudok met pensioen, hij bleef nog wel betrokken bij het bouwen in Hilversum. Op 6 april 1974 overleed de inmiddels beroemde architect. Dudok ligt begraven op de Noorderbegraafplaats in Hilversum. Hij ontwierp deze begraafplaats zelf. Op de onafhankelijke website dudok.org vindt u veel werken van architect Dudok.

Iconen

De tien iconen van Dudok Wonen zijn van architectonische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische betekenis. Ze staan symbool voor het mooie culturele erfgoed in onze omgeving. Hier ziet u tien filmpjes van onze iconen waarin we de schoonheid laten zien, vertellen over vroeger en het woonplezier van nu. Het is een kans om eens binnen te kijken.

Jong Dudok Wandelroute

Wilt u de werken van architect Dudok met eigen ogen zien? Dan is er de ANWB Jong Dudok Wandelroute. Een wandelroute in Hilversum Oost door de wijk Liebergen waar vele waardevolle werken van W.M. Dudok en zijn tijdgenoten de afgelopen tien jaar zijn gerestaureerd of vernieuwd. Hierbij is het oorspronkelijk historisch beeld zo veel mogelijk in tact gehouden. Vandaar de naam ‘Jong Dudok’. De route wordt aangegeven met ANWB bordjes, duurt ongeveer een uur en heeft een lengte van 2 kilometer. Het is een rondgang zonder een specifiek startpunt, u kunt dus overal beginnen. U kunt de route hier downloaden.