tegemoetkoming blokverwarming 2023

Tegemoetkoming hoge energieprijzen voor huishoudens met blokverwarming
Bewoners die gebruik maken van blokverwarming* verbruiken samen meer dan een gemiddeld gezin. Daarom hebben zij geen voordeel van het prijsplafond dat is ingegaan op 1 januari 2023. Om ook deze huishoudens te helpen met de hoge energieprijzen heeft de overheid een tijdelijke regeling.

*bij blokverwarming worden meerdere huizen verwarmd door dezelfde ketel. Deze huishoudens hebben geen eigen contract met een energieleverancier. Je hebt geen eigen contract wanneer je een voorschot betaalt voor gas, warmte en/of stroom via jouw servicekosten.

De tegemoetkoming voor huishoudens met blokverwarming geldt alleen voor het privé gebruik. Dus niet voor de gemeenschappelijke ruimtes. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Je kunt de tegemoetkoming niet zelf aanvragen bij de overheid
Alleen contracthouders kunnen de tegemoetkoming aanvragen. Je kunt dit dus niet zelf doen. Betaal je in de servicekosten een voorschotbedrag voor jouw gas, stookkosten en/of stroom (privé gebruik)? Dan zijn wij de contracthouder, omdat wij het contract hebben afgesloten met de energieleverancier. Behalve als je in een VvE-woongebouw woont (huur en koop). Dan heeft het VvE-bestuur een contract met de energieleverancier en zijn zij de contracthouder. Wij krijgen de bedragen van het VvE-bestuur en je ontvangt het dan weer van ons.

De aanvragen zijn al door ons en door de VvE ingediend. 

Hoe verrekenen wij de ontvangen bedragen?
De ontvangen bedragen voor gas, warmte en/of stroom verrekenen we (volgens de voor jouw complex geldende verdeelsleutels) via de jaarafrekening 2023. Deze krijg je in 2024.

Veel gevraagd over tegemoetkoming blokverwarming 2023

In mijn servicekosten betaal ik een voorschot voor gas en stroom voor de algemene ruimtes in mijn woongebouw. Geldt het prijsplafond dan ook?

Algemeen

Nee. Het prijsplafond geldt alleen voor jouw privé-verbruik. Kosten voor verlichting in trappenhuizen vallen hier niet onder.

Ik huur een parkeerplek in een parkeergarage en betaal een voorschot voor stroom. Geldt het prijsplafond dan ook?

Algemeen

Nee. Het prijsplafond geldt alleen voor jouw privé-verbruik. Kosten voor verlichting in garages vallen hier niet onder.