loden leidingen

Loden waterleidingen mogen volgens de wet sinds 1960 niet meer in huizen worden ingebouwd. Dudok Wonen heeft de meeste loden waterleidingen uit oudere woningen al vervangen door leidingen van koper of kunststof. Bijvoorbeeld bij onderhoud, renovatie of na een lekkage. Toch kunnen er nog (resten van) oude leidingen liggen. Daarom onderzoeken we of er loden waterleidingen in onze woningen met een bouwjaar tot en met 1960 zitten.

Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen. Heeft u na het lezen van de informatie nog andere vragen? Vult u dan het contactformulier in.

Veel gevraagd over loden leidingen

Wat kan ik zelf doen wanneer ik vermoed dat mijn woning loden leidingen heeft?

Algemeen

Huurders die zich zorgen maken, kunnen contact met ons opnemen. We kijken dan wat we weten over de woning. Zijn de leidingen bij eerdere werkzaamheden vervangen? Hebben we al monsters genomen in het gebouw of gaan we dat binnenkort doen? Als we weten wat de kans op loden leidingen is, kunnen we inschatten of een watertest nodig is. Voor informatie over uw adres kunt u het contactformulier invullen.  

Let op: thuis- of zelftesten geven geen goed en betrouwbaar resultaat. De werking van een waterfilter om lood uit het water te 'zeven' is volgens officiële bronnen (zoals de GGD en Milieu Centraal) niet bewezen. 

Ik heb een koopwoning van Dudok Wonen, en vermoed dat ik loden leidingen heb. Wat kan ik doen

Algemeen

Als u vermoedt dat er in uw koopwoning loden waterleidingen zitten, adviseren we u het drinkwater te laten onderzoeken. Dat doen wij als eigenaar ook bij onze huurwoningen van voor 1961. Laat dit dan wel doen door een geaccrediteerd onderzoeksbureau. Thuis- of zelftesten geven geen goed en betrouwbaar resultaat.

Woont u in een appartementengebouw met een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Neem dan contact op met uw VvE-beheerder.

Kan ik water uit mijn kraan drinken als ik loden leidingen in mijn woning heb?

Algemeen

Alle adviezen over lood en gezondheid kunt u krijgen bij de GGD in uw regio:

Gooi en Vechtstreek

Medewerkers van de GGD kunnen ook advies geven afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Om welke woningen en leidingen gaat het?

Algemeen

In oudere huizen van voor 1945 is vaak lood gebruikt. Tussen 1945 en 1960 kozen bouwers steeds vaker voor andere materialen. Sinds 1960 mogen loden waterleidingen volgens de wet niet meer gebruikt worden.

We hebben de meeste loden waterleidingen uit oudere woningen al vervangen door leidingen van koper of kunststof. Bijvoorbeeld bij onderhoud, renovatie of na een lekkage. Soms weten we dat zeker, soms niet. Daarom doen we onderzoek naar lood in de toevoerleiding en resten van oude waterleidingen. Deze leidingen zie je vaak niet. Ze liggen in of onder de begane vloer, of zitten in kokers.

Wanneer en hoe vervangt Dudok Wonen de loden waterleidingen?

Algemeen

Hoe snel we de loden waterleidingen vervangen, hangt af van de waardes die uit de test komen.

Als de oplossing een tijd kan gaan duren, zorgen we als het mogelijk is voor een tussenoplossing, zodat bewoners dichtbij hun huis drinkwater kunnen tappen.

Wat is er aan de hand op het moment dat ik nog loden leidingen heb?

Algemeen

Het is mogelijk dat er nog (resten van) oude loden waterleidingen in woningen liggen. Looddeeltjes in drinkwater kunnen invloed hebben op de kwaliteit van het water.

Op welke manier doet Dudok Wonen onderzoek naar loden leidingen?

Algemeen

We doen onderzoek in ons archief. Welk onderhoud hebben we de vanaf 1960 gedaan? Zijn loden waterleidingen toen vervangen? Waar liggen ze precies? Dan weten we waar verder onderzoek nodig is.

Daarnaast doen we onderzoek in onze woningen. Omdat je loden waterleidingen vaak niet kunt zien, testen we de kwaliteit van het drinkwater. Dat gebeurt in onze huurwoningen en bedrijfsruimten (zoals kinderdagverblijven) van voor 1961. Het is niet nodig om dat bij alle woningen te doen. We doen een test bij een paar huizen in een gebouw of buurt (steekproeven). Dat doen we ook bij gemengde gebouwen met koopwoningen waar een Vereniging van Eigenaren (VvE) is. Omdat we veel woningen hebben, kunnen we niet alles tegelijk doen. We testen onze woningen daarom in fasen.

Een medewerker van Dudok Wonen doet de eerste test, volgens de instructie van het laboratorium. Dat laboratorium onderzoekt het watermonster. Wij hebben daar geen invloed op. Dat duurt ongeveer drie weken. Als ze een spoor van lood vinden, neemt een onafhankelijk bureau een nieuw monster. Dat gebeurt volgens een kwaliteitssysteem dat wordt gecontroleerd door de Raad voor Accreditatie. Dat geaccrediteerde bureau doet ook verder onderzoek naar de situatie. We informeren onze huurders uiteraard over de resultaten en hoe het verder gaat.

Met alle onderzoeken samen krijgen we een goed totaalbeeld waar loden waterleidingen en/of toevoerleidingen kunnen zitten.