mechanische ventilatie

Een mechanisch afzuigsysteem zuigt lucht uit uw woning met een speciale ventilator. Op de ventilator zijn luchtkanalen aangesloten waardoor lucht wordt afgezogen uit de keuken, de badkamer en het toilet. Dat gebeurt via de afzuigventielen. Deze zijn meestal te vinden in het plafond.

Veel gevraagd over mechanische ventilatie

Ik heb een probleem met mijn mechanische ventilatie. Wat kan ik doen?

Via ons kunt u online uw reparatieverzoek doorgeven. Tevens kunt u voor de meeste reparatieverzoeken direct een afspraak inplannen met de . U kunt ons telefonisch bereiken via .

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem?

Mechanische ventilatie voert vervuilde en vochtige lucht in huis af. Dat gebeurt via de afzuigers in de badkamer, douche en keuken. De frisse lucht van buiten komt binnen via ventilatieroosters of een open raam.

Wat is een mechanisch ventilatiesysteem met warmte terug win (WTW)?

Een mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning is een systeem dat warmte uit de uitgaande lucht gebruikt om de inkomende lucht voor te verwarmen voordat deze de woning ingeblazen wordt.

Hoe vaak worden mechanische ventilatieboxen schoongemaakt?

Mechanische ventilatieboxen worden nooit preventief schoongemaakt.

Wat kan ik zelf doen om mijn mechanisch ventilatiesysteem schoon te maken?

 • Als de bediening stroef gaat, kan het zijn dat het rooster vervuild is. U kunt het rooster zelf het beste droog schoonmaken met een borstel of met de stofzuiger. Bij sommige types kunt u aan de binnenkant de kap van het rooster afnemen en deze in een sopje van water met een afwasmiddel schoonmaken.
 • De ventielen kunt u zelf met een vochtig doekje, eventueel met een beetje afwasmiddel, schoonmaken. Als de ventielen sterk vervuild zijn, kunt u ze voorzichtig uit de wand of plafond halen en ze in een sopje leggen. Wanneer u de ventielen eruit haalt, let er dan op dat ze op de juiste stand worden teruggeplaatst en dat u ze niet verwisselt. Het is handig ze te merken of te nummeren met bijvoorbeeld plakkertjes, zodat elk ventiel op de juiste plek wordt teruggeplaatst. Zijn de ventielen voorzien van filters, dan moet u deze af en toe uitwassen in een sopje met afwasmiddel.
 • Bij een mechanisch ventilatiesysteem met warmte terug win is het goed dat u eenmaal per maand de filters schoonmaken met een stofzuiger.
 • Hoe vaak worden de kanalen van een mechanische ventilatiebox schoongemaakt?

  De kanalen van de mechanische ventilatie worden nooit preventief schoongemaakt.

  Mijn mechanische ventilatie is kapot. Bij wie kan ik hiervoor terecht?

  Via ons kunt u online uw reparatieverzoek doorgeven. Tevens kunt u voor de meeste reparatieverzoeken direct een afspraak inplannen met de . U kunt ons telefonisch bereiken via .

  De afzuiging in mijn keuken werkt niet goed. Wat kan ik doen?

  Gaat het om uw eigen afzuigkap, dan bent u zelf verantwoordelijk om deze te onderhouden en storingen te verhelpen. Gaat het om de mechanische ventilatie, WTW of huurt u de afzuigkap van Dudok Wonen dan kunt u het reparatieverzoek online doorgeven