verwarming

Elke woning is voorzien van verwarming. De meeste woningen hebben een centrale verwarming (cv). Vaak op de ongelukkigste momenten heeft u geen centrale verwarming en bij de ketels die gecombineerd zijn met warm water (combitoestellen) is er dan ook gelijk een probleem met warm water.

Maar voordat u de vakman belt, kunt u kijken of er wel voldoende water in het systeem zit. Want als dat niet zo is, kunt u het probleem zelf oplossen. In de folder 'CV bijvullen en ontluchten' leest u hoe u dat doet.

Veel gevraagd over verwarming

Hoe stel ik mijn cv-ketel zuinig in

Algemeen

Energiezuinig verwarmen begint bij uw thermostaat. Zet die overdag niet te hoog. ’s Avonds, één uur voordat u naar bed gaat, kunt u de thermostaat maximaal 5 graden lager zetten dan overdag. Maak het niet kouder, anders duurt het lang voordat uw woning ’s morgens weer is opgewarmd.

Ook kan in koude woningen vocht ontstaan. Heeft u een cv-ketel die ouder is dan twaalf jaar? Dan kunt u overwegen om die in te stellen op 60 graden. Tenzij het heel koud is buiten. Bij modernere cv-ketels hoeft u dit niet te doen. Die werken al energiezuinig. Bel voor vragen naar Bonarius, Bonarius is 24 uur per dag bereikbaar op 088-115 13 13.

Hoe vul ik mijn cv-ketel bij?

Algemeen

  • Zet de cv-ketel uit door de thermostaat naar beneden te draaien;
  • Draai de radiatoren allemaal open;
  • Sluit de vulslang aan op de kraan bij de cv-ketel, TIP: Gebruik een doekje om het water op te vangen. De vulslang kan roestig zijn en kan voor lelijke vlekken zorgen op uw vloer of wand;
  • Laat de slang vol lopen met water (zodat er geen lucht meer in zit);
  • Sluit het andere uiteinde aan op het vulpunt bij de cv-ketel;
  • Doe de waterkraan (en het vulpunt van de cv-ketel) open;
  • Kijk op de display van de cv-ketel. Vul de cv-ketel bij tot 2.0 bar;
  • Sluit het vulpunt van de cv-ketel en doe de waterkraan dicht;
  • U kunt de vulslang nu weer ontkoppelen;
  • Zet de cv-ketel weer aan.

Als u alle stappen in de folder 'CV bijvullen' heeft doorlopen en uw CV doet het nog steeds niet, kunt u bellen met cv installateur Bonarius. Bonarius is 24 uur per dag bereikbaar op 088-115 13 13.

Hoe vaak wordt mijn cv gecontroleerd?

Algemeen

Het onderhoud aan cv's doen we niet zelf. Een extern bedrijf doet het onderhoud voor ons. Afhankelijk van het keteltype controleren zij één keer in de twee of drie jaar uw ketel. Het onderhoudsbedrijf neemt voor het onderhoud contact met u op. U hoeft hiervoor niets te doen.

Ik hoor lucht in de radiatoren en leidingen lopen. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

Te veel lucht in uw cv installatie zorgt voor lawaai en energieverspilling. U lost dit op door uw verwarming te ontluchten.

  1. Zet de kamerthermostaat zo laag mogelijk;
  2. Haal de stekker van de ketel uit het stopcontact;
  3. Wacht minimaal 10 minuten;
  4. Begin bij de radiator op het hoogste punt in uw woning, eindig bij de radiator op het laagste punt;
  5. Houd een doekje onder het ontluchtingsventiel, er kan namelijk vies water uit komen. Zet een ontluchtingssleuteltje op het ontluchtingspunt en draai hem voorzichtig (minimaal één slag) tegen de klokrichting in. Wacht even, de lucht kan nu naar het hoogste punt gaan. Zodra er water ontsnapt, draait u het ventiel weer dicht;
  6. Na het ontluchten draait u de radiatorkraan weer open. Steek de stekker van uw cv ketel weer in het stopcontact, zet eventueel de thermostaat omhoog en de klus is geklaard.

Ik heb geen warm water meer. Wat moet ik doen?

Algemeen

Heeft u al gecontroleerd of de waterdruk van uw CV-ketel voldoende is? Als dit het geval is (de waterdruk moet hoger zijn dan 1 bar), dan dient u zelf de cv-installatie bij te vullen. Komt u hier niet uit dan kunt u telefonisch assistentie krijgen bij Bonarius. Bonarius is 24 uur per dag bereikbaar op 088-115 13 13.

Wat voor ons van belang is om te weten, is of het slechts om een enkele kraan gaat die geen warm water meer geeft, of dat het gaat om alle kranen. In het ene geval zit het probleem waarschijnlijk bij de kraan zelf, en in het andere geval zit het probleem in de CV-ketel. Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen (en de juiste monteur naar u toe te sturen), is het van belang dat u dit aangeeft bij het melden van uw reparatie.