Duurzaam wonen in een huurhuis? Nou en of!

Veel mensen willen wel duurzaam wonen. Maar als de woning niet van jou is, hoe doe je dat dan? We vroegen het aan Jan Portengen. Hij is energiebuddy en energiecoach bij Wattnu, een energiecoöperatie in Gooise Meren. Jan komt bij bewoners thuis en helpt met comfortabel wonen én slim energie besparen. Dat doet hij met praktische hulp, handige tips en waardevolle informatie.

24 bespaartips

Er zijn veel kleine maatregelen die goedkoop en makkelijk uitvoerbaar zijn. Ze leveren al gauw 15% energiebesparing op en kunnen honderden euro’s per jaar besparen. Op de website van Wattnu staan maar liefst 24 tips. Jan somt er een paar op: “Verwarm alleen de ruimte waarin je bent. Vul je waterkoker niet tot de rand als je maar één kop thee wilt. Zet apparaten echt uit in plaats van op stand-by.”

Tekst loop onder de afbeelding verder.

Kijken naar wat echt nodig is

Om zelf thuis aan de slag te gaan met bewoners, loopt Jan meestal eerst met de bewoner door het huis. Samen kijken we goed naar wat er aan de hand is en waaraan behoefte is. “Het komt bijvoorbeeld geregeld voor dat iemand de verwarming in het hele huis hoog zet, omdat het koud is in de woonkamer. In zo’n situatie kijk ik samen met de bewoner naar waar de kou vandaan komt en proberen we het op te lossen. Bijvoorbeeld een raam dat niet goed sluit of tochtstrips die vervangen moeten worden. Zaken die we als energieklusser graag oppakken.”

Gedrag is noodzakelijk

Behalve kleine aanpassingen, speelt duurzaam gedrag een belangrijke rol in energie besparen. Soms gaat het ook om het aanleren van nieuw gedrag. Bijvoorbeeld in een woning die onlangs is verduurzaamd. Moest je voorheen nog ventileren om schimmel of vocht te voorkomen, dan is dat nu juist niet meer nodig. Maar wat de woonsituatie ook is, er zijn volgens Jan meerdere maatregelen die voor elke woonsituatie gelden. “Zoals minder en korter douchen, de was iets vaker aan de lijn laten drogen en de vriezer niet kouder dan -18°C zetten. Verder zijn er nog tal van kleinere maatregelen, zoals ledlampen, radiatorfolie of een waterbesparende douchekop.”

Gebruiken in plaats van verbruiken

Duurzaam gedrag komt volgens Jan neer op de aarde zo min mogelijk belasten. Zelf probeert hij sinds 2003 zo min mogelijk energie te gebruiken. “En ik stimuleer anderen dat ook te doen. Als je het warm wilt hebben, bijvoorbeeld in de woonkamer, dan gebruik je dáár de verwarming. En dus niet in de slaapkamer.”

Energiecoöperaties Wattnu en Hilverzon

Wattnu is er voor inwoners van Gooise Meren. Meer informatie vind je op hun website. Of breng een bezoek aan een energieloket in de bibliotheek van Bussum, Naarden, Muiden of Muiderberg. Hilversummers kunnen voor meer informatie, tips of hulp terecht bij Hilverzon.